Word wetenschapswijs in het Universiteitsmuseum Utrecht

Ben je nieuwsgierig? Weet jij hoe kun je goede vragen stellen? En hoe je die onderzoekt? Kom er meer over te weten in het Universiteitsmuseum! Als proefkonijn voor Talentenkracht wordt jouw leergedrag onderzocht.

Naar de website

3 – 4 oktober 2015
Het Universiteitsmuseum Utrecht staat tijdens het Weekend van de wetenschap in het teken van vragen. Wetenschapper en filosoof Bas Haring daagt je uit om de juiste vragen te stellen.

Bas Harings Vragenlab
Zondag 4 oktober, 12.00 – 16.00 uur.
Waarom, Hoezo? Bas Haring daagt je uit om nooit te stoppen met vragen stellen. Hoeveel lijk ik op een kaketoe? Waarom moet ik naar school? Is het fijn als er honderd smaken pindakaas zijn en is een snavel handiger dan een mond met tanden?

Bas Haring is een filosoof. Filosofen kunnen niet ophouden met vragen stellen. Dat is best een kunst, want meestal verleer je het vragen stellen toch een beetje naar mate je ouder wordt. Bas vindt dat dit niet zou moeten gebeuren, want van veel vragen stellen wordt je immers alleen maar wijzer. De gehele maand oktober daagt hij je uit om in de tentoonstelling Tot op het Bot vragen te stellen en te filosoferen. Vragen jullie mee?

Bas Haring ziet zichzelf als “volksfilosoof”. Op een toegankelijke manier wil hij wetenschap en filosofie voor iedereen begrijpbaar uitleggen. Haring is panellid van het programma “Proefkonijnen” en is opiniemaker bij het NCRV programma “Altijd Wat”. Ook heeft hij 6 boeken geschreven waarin hij zijn inspirerende en leerzame manier van denken laat terugkomen.

Hoe ziet het binnenste van een koe er uit?
Zaterdag 3 oktober, 12.00 – 16.00 uur.
Koeien zijn echte grazers en eten wel zo’n 140 kilo gras per dag. Op het moment dat de koe zijn maaltijd doorslikt begint het aan een lange reis door de 4 magen. Om aankomende dierenartsen te leren hoe dit verteren precies werkt bij koeien, is bij een aantal dieren een soort dop in hun buik geplaatst. Met een zogenaamde pensfistel neem je letterlijk een kijkje in de buik van de koe. Er is een speciale live verbinding met de kliniekLandbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde waar pensfistelkoeien op stal staan. Een dierenarts van de kliniek laat precies zien hoe de pendistel werkt en beantwoordt al jouw vragen.

Wetenschap op wieltjes: Vragen onderzoeken
Zaterdag 3 en zondag 4 oktober.
Onderzoek een spannende vraag bij onze mobiele onderzoeksunit. Er zijn botten gevonden, zoek jij uit hoe het skelet er uit zag? Help ons met het beantwoorden van deze vraagstukken tijdens het weekend van de wetenschap.

Wiskundige ballenbak
Zaterdag 3 oktober, 11.00 – 16.00 uur.
Graai in de wiskundige ballenbak of spring op de schommel. Hiermee help je wetenschapper Michiel Veldhuis en het project Flatland om wiskunde toegankelijker te maken voor het basisonderwijs.

Waarom kunnen mensen niet vliegen?
Zondag 4 oktober, 13.30 – 14.30 uur.
Vogels vliegen met hun eigen lichaam terwijl de mens een voertuig nodig heeft. Hoe kan het dat mensen niet kunnen vliegen en vogels wel. Conservator Paul Lambers onderzoekt het graag samen met jou.

Entree kinderen tot 18 jaar: €4,50

Locatie

Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht

Datum en tijd

Zaterdag 3 oktober: 10.00-17.00 uur

Zondag 4 oktober: 10.00-17.00 uur

Word wetenschapswijs in het Universiteitsmuseum Utrecht