“Muziek en de Spiegel van het Brein”

Wil jij horen en zien wat muziek met het brein doet? Kijken in de Spiegel van het Brein om te zien wat er in de hersenen gebeurt bij het maken van of luisteren naar muziek.

Naar de website

Muziek en de Spiegel van het Brein

Wil jij horen en zien wat muziek met het brein doet?
Kijken in de Spiegel van het Brein om te zien wat er in de hersenen gebeurt bij het maken van of luisteren naar muziek.

Op 3 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je horen, zien en beleven wat de invloed van muziek is op het brein.
In de lezing wordt uitgebreid ingegaan op de werking van het brein onder invloed van muziek. Muzikanten laten zien wat er met muziek in het brein gebeurt tijdens het spelen van muziek. Ook kun je zien wat het aanhoren van muziek teweeg brengt in het brein. We brengen de hersenactiviteiten van de muzikanten in beeld op een groot beeldscherm.

De stijgende wetenschappelijke belangstelling voor muziek staat haaks op de trend in het onderwijs, waar muziek steeds meer terrein verliest. Muziekles maakt de laatste jaren op veel basisscholen plaats voor cognitieve vakken als taal en rekenen, onderdelen waarop een school wordt afgerekend.
In het brein bevinden zich verschillende plaatsen die bij het luisteren naar of maken van muziek geactiveerd worden. Zo worden er niet alleen verbindingen gelegd tussen linker- en rechter hersenhelft, maar ook tussen hersendelen voor en achter in het brein.
De verschillende hersendelen hebben verschillende functies. Sommige delen zijn meer gericht op de emotie, andere op de klankverwachting, andere op motorische reacties en weer andere gericht op analyseren, herinnering of musiceren.

De “Spiegel van het Brein” wordt voor gehouden door Gabrie de Groot. De “Spiegel” wordt gepresenteerd op een groot scherm. Gabrie heeft methodes ontwikkeld om met neurofeedback de hersenen zelf te kunnen beïnvloeden. Hiermee breng je de hersengolven weer in balans, waardoor je weer controle krijgt over je gevoel, emoties, geheugen, stress niveau, angsten, overprikkeling en verschillende vormen van autisme, om er maar een paar te benoemen. Gabrie kan zichtbaar aantonen wat de invloed is van muziek.

Voor het muzikale deel draagt Maarten Stalpers zijn steentje bij vanuit zijn muziekschool Stalpers en vanuit stichting “Meer Mens Met Muziek”. Maarten heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor het leren spelen van instrumenten. Deze methode beperkt zich niet alleen tot het uitvoeren van een muziekstuk dat uitgeschreven is met daarnaast enkele auditieve oefeningen en muziektheorie. Er wordt juist in brede zin aandacht besteed aan de leerling als individu. Hierbij speelt de begeleiding van de leerling met betrekking tot het bewustwordingsproces een belangrijke rol.

Meld je aan via [email protected]

Datum en tijd

Zaterdag 3 oktober: 14.00 - 16.00