Radboud Universiteit

Hoe veranderen robots in de zorg onze toekomst? Deze avond denken wetenschappers van de Radboud Universiteit en Radboudumc met u mee over de opmars van de robot in ons leven.

Naar de website

De autonome robots rukken op: de intellectuele robots die zelf situaties beoordelen en acties ondernemen. Ze helpen de chirurg, verkennen Mars, vermaken onze kinderen, letten op ouderen en nemen zorgtaken over. Hoe veranderen robots in de zorg onze toekomst? Deze avond denken wetenschappers van de Radboud Universiteit en Radboudumc met u mee over de opmars van de robot in ons leven.

Programma

20:00 – 20:25      Loop binnen en maak kennis met zorgrobots:
interactieve demonstraties en live experimenten van Radboudwetenschappers en studenten.

20.30 – 21.00      De opmars van technologie in de zorg
Lucien Engelen, directeur Radboudumc REshape Center

Als pionier op het gebied van ‘Zorg 2.0’ in Nederland, richtte Lucien Engelen in 2010 het Radboud REshape Center op. Hier experimenteert hij met de toepassing van nieuwe technologieën in de zorg waaronder  Google Glass  en andere wearable devices. Lucien Engelen schetst het toekomstperspectief waar robots zorgtaken van ons gaan overnemen. Een toekomst die dichterbij is dan veel mensen denken.

21.00 – 21.30      Hoe moet de robot eruit zien en hoe moet hij zich gedragen?
Khiet Truong, docent en onderzoeker Human Robot Interaction, Radboud Universiteit/Universiteit Twente

Robots die helpen in de zorg moeten er anders uitzien en zich anders gedragen dan robots die werken in fabrieken.  Maar hoe geven we ze dan het beste vorm? Khiet Truong over de emotiefactor van robots.

21.30 – 22:00      Acceptatie van de robot
Dr. Pim Haselager, universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour

We staan aan de vooravond van een fundamentele maatschappelijke innovatie. Wat accepteren we wel en wat niet?  Moeder is goed verzorgd, ze zit met een knuffelrobot op schoot. Is ze eenzaam? Robots prikkelen de fantasie, mensen kunnen zelfs gevoelens gaan ontwikkelen voor de robot. Is dat erg? Dankzij robots zullen mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Wat betekent dat? Pim Haselager over de ethische dilemma’s bij de inzet van robots.

22.00 – 22:30      Vervolg interactieve demonstraties en live experimenten
van Radboudwetenschappers en studenten

Gespreksleider is Ciny Cloïn

Help/hoera de robots komen’ is de titel waaronder alle universiteiten in het kader van de Wetenschapsweek een U-meet organiseren. Door steeds een andere insteek te kiezen komen alle sociale, technologische, juridische en ethische mogelijkheden en dilemma’s  aan bod. De presentaties worden gebundeld en aangeboden aan de verantwoordelijke minister.

Aanmelden: via http://www.ru.nl/algemeen/zoeken/@950945/help-robots-komen!/

Locatie

Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen Nijmegen

Datum en tijd

20.00 - 22.30 uur

Radboud Universiteit