Naturalis Biodiversity Center

Naturalis is niet alleen een museum, maar ook een onderzoekscentrum. Ontmoet onze wetenschappers en kom van alles te weten over de natuur tijdens allerlei verrassende activiteiten.

Naar de website

Zwevende zaden, meteorietkraters en veel meer

Zie ze vliegen

In een speciale testruimte laat je plantenzaden vliegen. Bijvoorbeeld die van de esdoorn, met zijn vleugels als een helikopter. Wat denk je? Heeft de helikopter ingenieur bij het ontwerpen van de rotorbladen de zweeftechniek van het esdoornzaadje afgekeken? En is de parachute ontworpen na het bestuderen van pluis van een paardenbloem? Laat je inspireren door de natuur en ontdek zelf welk zaad het beste vliegt. Wat kun je daarvan voor mensen maken? Op 4 en 5 oktober ben je zelf uitvinder!

Voelen aan veren

Wat valt er allemaal te doen met veren? Op 4 en 5 oktober kun je dat komen uitvogelen in Naturalis. Je voelt eraan, doet proefjes en ontdekt. Normaal ligt de vleugelcollectie achter slot en grendel. Maar niet tijdens het Weekend van de Wetenschap. Een kans bij uitstek om uit te zoeken hoe een vogelvleugel er eigenlijk uitziet en waarom dat zo is. Welke verschillen er zijn. Welke het meest geruisloos vliegt. En hoe mooi en handig veren zijn om mee te pronken of warm te blijven. En oh ja, wist je dat veren oeroud zijn? Sommige dino’s hadden al een verenkleed. Kom ook en ontdek de vreemdste verenfeitjes.

Pas op, een meteoriet!

Soms scheren ze vanuit de ruimte rakelings langs onze planeet. Of soms is het raak en komen ze op de aarde terecht. Dat kan grote gevolgen hebben! Zo denken wetenschappers dat de dino’s zijn uitgestorven door een meteorietinslag. De natuurramp zou het klimaat onleefbaar hebben gemaakt voor de reuzenreptielen. Maar hoe gaat dat eigenlijk, een meteorietinslag? Zoek het zelf uit met Fun Science [link toevoegen]. Je maakt je eigen kraters door voorwerpen van verschillende grootte en materialen op een ‘planeet’ te laten inslaan. Wat is het effect?

Kraak de code

Nee, we gaan geen kluis met goud openen bij Naturalis. Maar wel de code van het DNA ontcijferen: daarin ligt  alle informatie over je uiterlijk opgesloten. Moeilijk? Niks daarvan! In deze workshop met Technolabkrijg je de sleutel waarmee je DNA kunt lezen. Als je snapt hoe het werkt, maak je gemakkelijk je eigen code. Maar kun je ook de code van een ander kraken? Probeer het zelf!

Lekker saai

Oude mensen zitten vaak binnen achter de geraniums. Daarom is de geranium de saaiste plant ter wereld, denk je. Nou, daar klopt helemaal niks van! Dit weekend vegen we het vooroordeel over de geranium van tafel. Hoe? Door in het binnenste ervan te kijken. Dat doe je met een labjas aan, omdat je ook met chemische stoffen gaat werken. Spannend! Samen met het Genootschap voor Microscopie laat Naturalis je zien hoe het binnenin zo’n plant werkt met voeding, water, groei en stevigheid. Je geeft flinterdunne plakjes een kleur en legt ze op een preparaat onder de microscoop. Wat een prachtig plaatje! Door de kleuring zie je precies wat welke cel doet. Na afloop krijg je het zelfgemaakte preparaat mee naar huis. Niet bij je opa en oma op de vensterbank leggen natuurlijk!

Tijdens het weekend van de wetenschap loop je bij Naturalis ook echte wetenschappers tegen het lijf! Kijk voor het precieze programma op popupwetenschapper.nl en naturalis.nl

Alle activiteiten zijn gratis met geldig toegangsbewijs museum.

Datum en tijd

Beide dagen van 10:00-17:00 uur

Naturalis Biodiversity Center